Niveau A - Statutair

High Tech Crime & Digital Forensics Adviser

Prioriteit zal gegeven worden aan interne kandidaten
Vacante plaatsen: 1
Aanleg wervingsreserve voor 24 maanden
Studieniveau
Master (universitair of hoger onderwijs van het lange type)
Graad
Adviseur - A1
Plaats van tewerkstelling
FGP ANTWERPEN - OPERATIONELE STEUN
Noordersingel 25-27, 2140 Antwerpen
Uiterste inschrijvingsdatum
Referentienummer
103881/S4N

Jobomschrijving

Als High tech crime & digital forensics adviser analyseer je digitale sporen op zoek naar bewijsmateriaal of aanknopingspunten in een gerechtelijk onderzoek. 

Beschik je over een bachelordiploma (ook andere dan IT) én heb je minstens 2 jaar relevante IT-ervaring, dan kom je ook in aanmerking voor deze vacature.
Wij voorzien in een aangepast salaris, volgens masterniveau!

Dankzij je sterke technische kennis, kan je collega's ondersteunen en adviseren bij het interpreteren en verwerken van digitale sporen. Je speelt een cruciale rol in het technisch onderzoek door concrete aanwijzingen of nieuwe virtuele afdrukken te detecteren in het binaire bos waarmee rechercheurs vandaag de dag mee geconfronteerd worden. 

Je behandelt zelfstandig of in team, eenvoudige en complexe cybercrimedossiers. Je ontwikkelt en implementeert technologische oplossingen die een operationele meerwaarde kunnen bieden om cybercriminelen een stap voor te zijn. Je neemt deel aan zelfgekozen of voorgestelde projecten in het kader van actuele cyberfenomenen.

Ben je gepassioneerd door techniek en wetenschap? Werk je graag binnen een operationele context waar jouw technische kennis een verlengstuk vormt met andere disciplines? Heb je moeite om je innerlijke geek in bedwang te houden bij het horen van termen zoals Artificial Intelligence, Machine Learning, Ethical Hacking, Big Data, Linux of Scripting?

Dan ben jij misschien de collega waar we naar op zoek zijn!

Wat bieden we jou? 

Naast de klassieke voordelen (o.a. gratis openbaar vervoer of fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering, …);

Een internationaal getint, breed en vaak uitdagend complex crimineel beeld; 

Collega's met dezelfde drive en grinta en een gezonde dosis humor tussendoor;

Wij koesteren onze talenten: interessante opleidingen en doorgroeimogelijkheden;  

Glijdende uren in overleg met je collega's om zowel het drukke schema behapbaar te houden alsook de balans werk/thuisfront; 

Een eventuele erkenning van voorgaande werkprestaties, 34 dagen vakantie om de batterijen op te laden, de?optie extra uren te presteren?(en waar uiteraard uitbetaling of compensatie tegenover staat) en een heleboel collectieve voordelen.


 

Presentatie vd. politiezone/federale eenheid

Je kan je de job bijna niet voorstellen, of iemand binnen de Federale Politie doet het wel. Oké, een beetje overdreven misschien, maar er zijn weinig potentiële werkgevers waar je zoveel job variatie zal vinden. Van helikopterpiloot tot hondengeleider, van calltaker bij de “101” tot computerexpert, en ga zo maar voort.

Een onderdeel van die Federale Politie is de FGP (kort voor Federale Gerechtelijke Politie). Ook binnen de federale recherche zijn er tal van mogelijkheden.

Wat je dagdagelijks bij de FGP doet, hangt onder meer af van de cluster waarin je actief bent.

De eerste cluster waar je aan denkt is -uiteraard- “Onderzoek”.

Verder is er nog een cluster “Welzijn, Beheer en Beleidsondersteuning (kort WBB)”, “Intelligence” en als laatste “Cyber, Technology & Forensics” (of CTF voor de habitué's).

WBB houdt zich bezig met het opstellen en uitvoeren van het welzijnsbeleid, en levert ook methodologische ondersteuning bij ondernemings- en beheersplannen, monitoring en projectmanagement. Ook het opvolgen van het budget en het verzorgen van de communicatie, krijgt vorm binnen deze cluster.

Intelligence draait om het verzamelen, verwerken en verrijken van allerlei inlichtingen, om uiteindelijk een duidelijk beeld van de crime scene en de belangrijkste spelers daarin te kunnen presenteren. Dat beeld heb je nodig om de beste strategie en tactiek te bedenken om al die criminelen de das om te doen.

Bij CTF vind je bv het labo, de Regional Computer Crime Unit en andere technische -soms hoogtechnologische- ondersteuning voor de tactische onderzoekers.

Die onderzoekers, verzameld in de cluster ”Onderzoek”, behandelen de dossiers, en zijn zo dé speerpunt in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Drugs, terrorisme, financieel-economische criminaliteit, mensensmokkel, ernstige geweldsmisdrijven en grootschalige eigendomsdelicten: de respectieve fenomeenafdelingen binnen de cluster?Onderzoek houden zich bezig met het ophelderen van de zwaarste misdaden.

Gewapend met de meest accurate info en voorzien van de best mogelijke ondersteuning bouwen deze tactische rechercheurs een onderzoeksdossier op, doen zij huiszoekingen en verhoren, en uiteindelijk arrestaties.

Dit soort werk doe je niet alleen, je bent onderdeel van een team. Teamspirit is dus een absolute vereiste, net zoals doorzettingsvermogen, creativiteit, zelfredzaamheid en een flinke dosis grinta.

In alle eerlijkheid is het ook gewoon hard werken. Maar je doet wel een job die echt verschil maakt.

Vandaag één straf team, morgen knappe resultaten!

Toelatingsvoorwaarden

Inschrijvingsvoorwaarden:
 • Belg zijn of onderdaan van een andere lidstaat van de Europese Unie
 • De burgerlijke en politieke rechten bezitten
 • Een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking, wat niet wil zeggen dat je nooit een bekeuring kreeg
 • Ten minste 17 jaar oud zijn
 • Een uittreksel uit het strafregister (model 595) kunnen voorleggen dat minder dan drie maanden oud is op datum van de kandidaatstelling
 • Vereiste ervaring
  Een aantoonbare ervaring van minstens 2 jaar.
 • Specifieke diplomavereisten
  In het bezit zijn van een master of bachelor diploma met een aantoonbare ervaring van minstens 2 jaar.
 • Een motivatiebrief opstellen
 • Houder zijn van een diploma of getuigschrift dat ten minste evenwaardig is met die welke in aanmerking worden genomen voor de aanwerving in de betrekkingen van niveau A bij de federale Rijksbesturen
Aanwervingsvoorwaarden:
 • Ten minste 18 jaar oud zijn
 • Slagen voor de selectieproeven die toegang verlenen tot de graad waarvoor je kandideert

Gewenst profiel

 • Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van ICT-oplossingen voor complexe cyber en digital forensics vraagstukken zoals het legaal toegang nemen en het ontsluiten van digitale data (legaal hacken, decryptie,…);
 • Je hebt kennis van Java en Python;
 • Je beheerst Nederlands, Engels en hebt een basiskennis van Frans;
 • Gevoelige info vertrouwelijk behandelen is voor jou een automatische reflex; 
 • Op het vlak van tools en technieken werk je anticiperend en gebruik je je talent voor innovatie; 
 • ‘Out-of-the-box' probleemoplossend denken is jouw ‘middle name'; 
 • Je hebt een hekel aan half werk; 
 • Je verliest het groter plaatje nooit uit het oog;
 • Je bent doortastend en je weet wat we vandaag (nog) moeten doen om morgen de beoogde resultaten te behalen.

Beschik je over een bachelordiploma (ook andere dan IT) én heb je minstens 2 jaar relevante IT-ervaring, dan kom je ook in aanmerking voor deze vacature.
Wij voorzien in een aangepast salaris, volgens masterniveau!

Selectiemodaliteiten

U zal eerst een generieke selectie moeten doorlopen bij de dienst Rekrutering en Selectie.
 • Selectiecommissie
 • Ge├»nformatiseerde test bij de selectieprocedure
Nader te bepalen.

Mijn loon & voordelen

 • Een zeer afwisselende job in een boeiende omgeving gekenmerkt door veel menselijke contacten
 • 100% tegemoetkoming van de werkgever in de kostprijs van het openbaar vervoer en voor 100% voor het treinvervoer
 • De kans verdere opleidingen te volgen
 • Minimum 32 verlofdagen per jaar
 • Gratis hospitalisatieverzekering
 • Maaltijdcheques
Referentienummer: 103881/S4N