inspecteur_ozlem
12.12.22

Inspecteur Özlem vond haar eerste job bij de politie: “Samen oplossingen vinden, dat geeft voldoening”

Özlem, Gentse in hart en nieren, is sinds 2020 inspecteur. “Ik heb in m’n eigen stad mijn kinderdroom waargemaakt en ben hier supergelukkig.” Het is Özlems eerste job en ze wil nog jaren doorgaan bij de politie. “Mijn collega’s begeleiden me echt goed en elke dag kunnen we mensen helpen. Daar haal ik veel voldoening uit.” Inspecteur Özlem vertelt je meer over haar parcours bij de politie en de voordelen van haar job.

 

Veiligheid bieden als inspecteur

Als kind keek Özlem vol bewondering en ontzag naar politiemensen. “Als er politie bij ons in de buurt was, ging ik altijd als eerste kijken. En ik bleef staan tot alle uniformen en de combi volledig uit het zicht verdwenen waren”, herinnert ze zich. “Toen wist ik al dat ik hetzelfde wou doen als die inspecteurs: veiligheid bieden aan anderen.”

Özlem volgde na haar middelbare studies nog een specialisatiejaar Integrale Veiligheid, om haar kansen bij de politie te verhogen. “Ik kreeg twee uur per week les over de politie. Dat was een absolute meerwaarde om me voor te bereiden op de selectieproeven.”

 

Betaalde opleiding en stage

De politie gelooft heel sterk in ‘de juiste persoon op de juiste plaats’. Er zijn jobkansen voor iedereen, maar de lat ligt natuurlijk hoog en kandidaten moeten een reeks tests afleggen. Wie wil werken als inspecteur, moet eerst de selectieproeven en een betaalde opleiding van één jaar succesvol afronden. Daarna volgt nog een betaalde stage van zes maanden. Zo kan de politie beoordelen of de kandidaat geschikt is. Fier en oprecht handelen, snel problemen oplossen, empathie en een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn cruciaal voor inspecteurs.

“De opleiding voor inspecteur is superboeiend, maar ook intensief”, vertelt Özlem. “Je moet grote blokken leerstof verwerken, zoals bijvoorbeeld de wegcode. Gelukkig is er voldoende afwisseling met korte stages en praktijklessen: verkeersinterventie, geweldbeheersing, schietlessen, …”

 

Bijleren van ervaren inspecteurs

Na de opleiding kon Özlem meteen dicht bij huis aan het werk. “Ik had geluk: Politiezone Gent was mijn eerste keuze en er was plaats voor mij in het interventieteam. Na een laatste evaluatie — de selectiecommissie legde me nog enkele dilemma’s voor — kon ik officieel aan de slag.”

Veel dingen leer je pas door ze ook echt te doen. Dus krijgen aspirant-inspecteurs de tijd om de nodige ervaring op te doen op het terrein. “Normaal werk je in duo, maar de eerste drie maanden ging ik mee als derde inspecteur. Zo leerde ik veel bij van ervaren collega’s. Hoe pak je bepaalde situaties het best aan? Hoe stel je een proces-verbaal op? Wanneer moet je de hoofdinspecteur inlichten?”

 

Enorm veel variatie

“Als iemand ons oproept en om hulp vraagt, weten wij niet wat we ter plaatse gaan aantreffen. Er is enorm veel afwisseling, maar één ding blijft: we staan altijd klaar om problemen op te lossen en mensen te helpen”, zegt inspecteur Özlem over de grootste troeven van haar job. “Daarbij is mijn tweetaligheid een belangrijke troef. Ik spreek naast Nederlands ook Turks en in sommige situaties is het handig als iemand in z’n eigen taal kan uitleggen wat er is gebeurd.”

“Mijn ouders wilden eigenlijk dat ik eerst een ander diploma zou behalen, voor een kantoorjob. Maar als mijn mama me nu ziet in mijn uniform, krijgt ze elke keer tranen in haar ogen van trots.”

 

De juiste motivatie en inzet

De toptips van Özlem voor wie net als zij droomt van een carrière bij de politie? “Een goeie voorbereiding is alles. Als je er 100 procent voor gaat en de juiste motivatie hebt, moet je zeker geen schrik hebben voor de selectieproeven. En zoals ik al zei: het specialisatiejaar Integrale Veiligheid is een absolute aanrader. Die lessen nemen al heel wat vraagtekens weg.”

Nog geen ervaring of diploma hoger onderwijs? Geen probleem. Bekijk de vacature voor inspecteur bij de politie.