A la police, vous aidez à faire la différence_header
13.09.21

"Bij de politie maak je mee het verschil"

Raymond Kanda (31) is geboren in Congo. Als kind kwam hij met zijn moeder naar België. Na de middelbare school volgde hij een opleiding recht. “Ik had nogal wat vooroordelen over de politie”, vertelt hij. “Naar mijn idee liep er bij de politie te veel fout. Maar mijn moeder ging daar altijd tegenin. Als je iets wil veranderen, ga dan zelf bij de politie, stelde ze. Zie jezelf als deel van de oplossing, niet van het probleem.”

Raymond volgde die raad op en liep stage bij de politie. “Dat was een echte eyeopener”, zegt hij. “Tijdens die stage leerde ik de politie van een heel andere kant kennen.” Dat liet een indruk na die hem niet meer zou loslaten. “De politie bestaat uit mensen”, zegt Raymond. “Als mens kan ik zelf bijdragen aan wat de politie is en doet. In plaats van te klagen, draag ik actief bij.”


Ervaring op het terrein

Met een masterdiploma arbeidswetenschappen van de ULB op zak legde Raymond het examen voor politie-inspecteur af. “Met mijn diploma kon ik eigenlijk meteen aan het examen voor commissaris deelnemen”, vertelt hij. “Maar ik vond het beter om eerst als inspecteur ervaring op te doen op het terrein, om daarna naar een leidinggevende functie door te groeien.”

Raymond kreeg een jaar opleiding in Brussel en kon aansluitend aan de slag bij het Interventiekorps van de Federale Politie (CIK). Het korps is bij het grote publiek niet zo bekend. Nochtans staat het in voor onder meer de ordehandhaving bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden, maar ook bij onder meer betogingen en stakingen. In tweede instantie biedt het korps ondersteuning aan de Lokale Politie. “Wat me bij het korps onmiddellijk aansprak, is de positieve werksfeer en de kameraadschap tussen de collega’s”, zegt Raymond.

Dialoog

“Ons werk speelt zich af op straat, in de openbare ruimte. Voor de Lokale Politie werken we in alle gemeenten en wijken van Brussel, maar vaak ook in andere steden, verspreid over het hele land. Ik vind dat bijzonder boeiend. Je leert telkens nieuwe buurten kennen, waar je contact opbouwt met de mensen.” De dialoog is voor Raymond een van de belangrijkste instrumenten van de politie. “Mensen denken vaak eerst aan onze repressieve taken, maar de politie is veel meer dan dat. Ik vind het superbelangrijk dat we de burger altijd op een correcte manier tegemoet treden.”

Op termijn wil Raymond het examen van officier afleggen en doorgroeien, mogelijk richting Federale Gerechtelijke Politie. “Aan mogelijkheden is er bij de politie alvast geen gebrek”, legt hij uit. “Ik maak vaak de vergelijking met een hogeschool of universiteit. Ook hier heb je tal van domeinen en richtingen. Je vindt er sowieso altijd je plaats en je kunt je altijd verder blijven ontwikkelen. Je kunt op straat werken, op kantoor, in administratie, onderzoek, enzovoort, enzovoort.”

Brede waaier jobkansen

De Federale Politie is op zoek naar nieuwe medewerkers met heel uiteenlopende profielen op het vlak van opleiding en ervaring. “Voor mij is dat het grote voordeel van de politie. Het is een beroep dat heel veel kansen en mogelijkheden biedt.” De politie zet volop in op de aanwerving van diverse profielen, niet alleen bij de samenstelling van het personeel, maar ook in de invulling van de jobs. “Uiteindelijk zorgt iedereen voor een specifieke meerwaarde. Wanneer ik iemand zie twijfelen, raad ik altijd aan om ervoor te gaan.” Los van de geboden jobkansen is de politie natuurlijk ook een werkgever die werkzekerheid biedt, met aantrekkelijke voorwaarden op het vlak van loon, vakantie en premies.
 
Wie bij de politie aan de slag gaat, werkt mee aan een organisatie met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact. “Dat is waarom ik met overtuiging voor mijn job heb gekozen”, zegt Raymond. “Ik wil graag concreet bijdragen aan de verbetering van de werking en de dienstverlening van de politie. Geen enkele organisatie is perfect, dat klopt, maar hier kan ik wel zelf mijn steentje bijdragen. De politie biedt je de kans om zelf mee het verschil te maken. Dat zorgt voor een enorm boeiende job."