geintegreerde-politie-header-v2
08.10.21

Slimmer dan de misdaad: jouw talent, een plus voor de politie.

De politie vervult een belangrijke taak in onze samenleving: de veiligheid van iedere burger garanderen en misdaad bestrijden. Je ziet blauw op straat, maar politiemedewerkers doen veel meer dan het verkeer regelen en burenruzies of diefstallen afhandelen. De politie staat voor een nieuw tijdperk van misdaadbestrijding en toont zich zowel voor als achter de schermen bijzonder ambitieus. Daarom zoekt de organisatie elk jaar 3.000 nieuwe talenten. Bij de politie werk je voor en mét mensen. Samen met collega’s, in een hecht team. 

 

Werken op het terrein 

Wie een uniform draagt, is niet alleen het gezicht, maar ook de oren en ogen van de politie. De medewerkers op het terrein staan dag en nacht klaar voor de burgers; om te helpen, te luisteren en incidenten te vermijden — van verkeersovertredingen over vechtpartijen tot bendevorming. Slachtofferhulp staat daarbij hoog op hun lijstje met prioriteiten. Speciaal opgeleide medewerkers zorgen voor de eerste opvang van slachtoffers en bieden steun. 

Door hun dagelijkse aanwezigheid op het terrein kunnen uniformmedewekers in kaart brengen wat er leeft in de samenleving en wat de risico’s van vandaag en morgen zijn. Daarom vormen ze een onmisbare schakel binnen de politie. Ze zijn terecht fier op hun job. 

 

Politie en technologie: een perfect huwelijk 

Een van de grootste uitdagingen waar de politie nu voor staat, is nieuwe vormen van criminaliteit bestrijden. Om even flexibel te zijn als de misdaad, moeten de onderzoeksmethodes en hulpmiddelen mee evolueren. En dat vraagt heel wat vindingrijkheid. “Nieuwsgierigheid, innovatie en creativiteit zitten in ons DNA. We leren elke dag bij”, zegt een medewerker van de speciale eenheden van de Federale Gerechtelijke Politie. “Ken je Q, de man die alle gadgets voor James Bond uitvindt? Wel, wij zijn Q.” Technologie is dan ook van onschatbare waarde om zware criminele feiten te onderzoeken.  

 

Ethisch hacken en data science 

De Federale Gerechtelijke Politie pakte zo begin 2020 uit met Operatie Sky. De dienst kraakte geheime telefoons uit het drugsmilieu en ontcijferde een miljard versleutelde berichten. De politie kon daardoor een reeks aanhoudingen doen en onder andere tientallen partijen cocaïne in beslag nemen. De sleutel tot het ontmaskeren van de daders lag hier bij ethisch hacken en data science. Daarom zijn medewerkers met een specifiek technisch profiel, IT’ers, financiële experten of ingenieurs goud waard. 

 

Pas afgestudeerd of al ervaring? Altijd een job met betekenis 

De politie is duidelijk veelzijdiger dan je denkt. Je vindt er commissarissen die vers van de schoolbanken komen, maar ook inspecteurs die eerst kleuterjuf waren. Wil je met jouw specifieke talenten meewerken aan het nieuwe tijdperk van misdaadbestrijding, al dan niet in uniform? Je hebt keuze uit meer dan honderd soorten jobs en krijgt er meteen 52.000 collega’s bij die je altijd rugdekking geven. Teamwerk is werkelijk cruciaal bij de politie. Ontdek alle jobmogelijkheden