ecofin-header

Werken bij Team EcoFin: zo snijden we fraudeurs de pas af

De strijd tegen economisch en financieel gerelateerde misdrijven blijft vaak een kat- en muisspel tussen fraudeurs en de politie. Gelukkig heeft de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) bekwame mensen in huis die criminelen te snel af zijn. En ze zoeken nog versterking! Stephan, hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie EcoFin, vertelt je graag meer. 

 

Misdrijven met financiële insteek 

EcoFin gaat van sociale en fiscale fraude over witwassen tot oplichting en misbruik van vertrouwen. Binnen die thema’s is er constant verandering. “Cryptocurrencies (een digitaal betaalmiddel, red.) zijn hot nu en brengen een nieuwe problematiek met zich mee. Ze houden een aanzienlijk risico in voor witwassen in het bijzonder”, weet Stephan.  

Daarnaast zie je ook een verschuiving in de gebruikte technieken. “Phishing en spoofing — mails die vaak aan de basis liggen van oplichting — zag je tien jaar geleden nog niet. Die technologie is nieuw en de criminele markt evolueert mee. Misdadigers hebben toegang tot de allernieuwste snufjes en zijn daarbij niet gebonden aan landsgrenzen. Frauduleuze mails en sms’en gaan razendsnel de wereld rond.” 

 

“Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd” 

De politie moet die misdadigers kunnen volgen. Het EcoFin-team van de Federale Gerechtelijke Politie zet daarin elke dag nieuwe stappen. “Het vraagt een stuk persoonlijke inzet om up-to-date te blijven en zelf oog te hebben voor die (technologische) evoluties. Maar uiteraard kunnen we rekenen op een opleidingspakket. De wetgeving verandert bijvoorbeeld ook, dan moeten we mee zijn”, zegt Stephan.  

Hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie EcoFin volgen trouwens eerst een betaalde opleiding van vijftien maanden en leren daarbij ook on the job. “Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd … Dat is in deze materie zeer zeker zo, en dat maakt het heel uitdagend. Ik ben sinds 1995 bezig met criminaliteit met een financiële insteek en het is nog geen enkele dag bandwerk geweest.” 

 

Word hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie EcoFin 

Wat een job bij het EcoFin-team nog boeiend maakt? De kennisdeling tussen collega’s, want je kunt niet van elk onderwerp in detail op de hoogte zijn. Daarnaast heb je een waanzinnig belangrijke maatschappelijke taak. “En dan is er ook nog de uitdaging. Je krijgt tegenspelers van niveau voor je, met straffe advocaten”, vult Stephan aan. “Daarom hebben we mensen nodig die dezelfde economische taal spreken als bijvoorbeeld boekhouders die frauderen.” 

Heb jij een bachelor- of masterdiploma in een economische richting? Bekijk de vacature voor hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie EcoFin en ontdek de selectievoorwaarden. Stel je vandaag nog kandidaat en bestrijd de fraudemisdrijven van morgen!