hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ecofin

Misdadigers raken waar het pijn doet, dat is wat we doen bij Team EcoFin

Als het over economische en financiële misdrijven gaat, spelen fraudeurs maar al te graag kat en muis met de politie. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) heeft echter bekwame mensen in huis om criminelen te raken waar het pijn doet, in hun portemonnee. Versterking bij Team EcoFin blijft welkom. Stephan, hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie EcoFin, vertelt je met plezier meer. 

 

Misdrijven met een financiële inslag

De dienst EcoFin pakt dagelijks sociale en fiscale fraude aan. Het team volgt geldstromen om fraudeurs en witwassers te stoppen en gaat oplichting en misbruik van vertrouwen tegen. Misdaadfenomenen die constant veranderen. “Cryptocurrencies (een digitaal betaalmiddel, red.) blijven hot. Ze houden een aanzienlijk risico in voor witwassen in het bijzonder”, weet Stephan. In de gebruikte technieken merk je ook een verschuiving. “Phishing en spoofing — mails die vaak de basis van oplichting vormen — zag je tien jaar geleden niet. Die technologie zorgt voor een evolutie op crimineel vlak. Misdadigers hebben toegang tot de laatste nieuwe snufjes en zijn daarbij niet gebonden aan landsgrenzen. Frauduleuze mails en tekstberichten gaan razendsnel de wereld rond.”  

 

“Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd”

Je moet bijblijven met de misdadigers en daar zet het EcoFin-team van de Federale Gerechtelijke Politie elke dag stappen in. “Het vraagt een stuk persoonlijke inzet om up-to-date te blijven en zelf oog te hebben voor die (technologische) evoluties. Maar we kunnen rekenen op een opleidingspakket. De wetgeving verandert bijvoorbeeld ook en we moeten uiteraard mee zijn”, zegt Stephan.   

De eerste vijftien maanden volgen hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie EcoFin trouwens een betaalde opleiding, maar daar houdt het leren niet op. “Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd … Dat is in deze materie zeer zeker zo en maakt het net zo uitdagend. Sinds 1995 ben ik bezig met criminaliteit met een financiële insteek en nog geen enkele dag voelde aan als bandwerk.” 

 

Word hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie EcoFin 

De kennis en ervaring die collega’s met je delen, maakt een job bij het EcoFin-team net zo boeiend. Je kunt niet van elk onderwerp tot in detail op de hoogte zijn, dus dat delen van expertise voelt heel goed aan. Je hebt trouwens ook een maatschappelijke taak van waanzinnig groot belang. “En dan is er ook nog de uitdaging. Je krijgt tegenspelers van niveau voor je, met straffe advocaten”, vult Stephan aan. “Daarom hebben we mensen nodig die dezelfde economische taal spreken als pakweg frauderende boekhouders.”  

Heb jij een bachelor- of masterdiploma in een economische richting en wil je zelf witwassers in hun hemd zetten? Bekijk devacature voor hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie EcoFinen ontdek de selectievoorwaarden. Stel je vandaag nog kandidaat en bestrijd de fraudemisdrijven van morgen!