federale politie inspecteurs

4 tips voor toekomstige inspecteurs: vlot door de selectieproeven

Wil jij als inspecteur aan de slag gaan bij de politie? Super, want we zoeken altijd gedreven en competente collega’s. En om die vaardigheden te testen, organiseren we enkele selectieproeven. Het belangrijkste deel van die procedure is … de voorbereiding. Wij delen graag vier nuttige sollicitatietips die jou een grote stap dichter bij je doel brengen.  

 

1.  Vraag advies aan ervaren inspecteurs 

Een inspecteur moet sociaal zijn en gemotiveerd om burgers in verschillende situaties te helpen. Praat met ervaren inspecteurs en vraag hen wat “burgers helpen” concreet betekent voor hen. Stel hen al je vragen. 

Ken je niemand in je omgeving? Wij brengen je graag in contact met de juiste personen: 

 

2. Trainen is de boodschap! 

Een job als inspecteur is fysiek uitdagend, dus is een goeie conditie cruciaal. Met de juiste voorbereiding verschijn je in topvorm aan de start van de sportproef.  

 

3. Eerlijk duurt het langst 

Iedereen kent ‘de politie’. Maar ken je ook de basiswaarden? Het verschil tussen de Federale en de Lokale Politie?  Die achtergrond vinden we heel belangrijk. Verdiep je daarom in onze website, lees onze blogs en volg ons op Facebook, Instagram en/of LinkedIn

En onthoud: eerlijk duurt het langst. Assessoren snappen het natuurlijk als je niet op álle vragen kunt antwoorden (zelfs al ben je zeer goed voorbereid). Zij waarderen het dan ook als je dat gewoon toegeeft, want zo laat je zien hoe je omgaat met uitdagingen.  

 

4. Test jezelf 

Maak een checklist van het competentieprofiel voor inspecteurs en bereid je voor tot je de meeste punten kunt afvinken. Hoe structureer je informatie? Hoe kan jij teamspirit een boost geven? Hoe zit het met jouw emotionele stabiliteit? Hoe toon jij veerkracht?  

Je hoeft geen voorbeelden in verband met politiewerk te geven. Zoek voorbeelden in je eigen werkervaring, je hobby’s, jeugd- of sportvereniging, relatie met vrienden, buren … 

 Goed om te weten: op jobpol.be vind je enkele interessante proeven om jezelf te testen. Hoe zit het bijvoorbeeld met je taalniveau? En kun je logisch redeneren? Met onze hulpmiddelen geraak je vlot door de selectieprocedure.