inspecteur-bart

Inspecteur Bart: “Dit is wat ik moet doen”

Van de keuken naar de combi 

Na zijn opleiding tot kok belandde Bart in de horeca. Klinkt logisch. Bart verdiende er ruim 10 jaar zijn sporen. Rond zijn dertigste echter raakte hij wat uitgekeken op de kookpotten en wou hij het erg onregelmatige leven wat meer structuur geven. Geïnspireerd door vrienden en kennissen én de overtuiging dat het hem zou lukken, nam Bart ontslag op zijn werk en startte hij de opleiding tot inspecteur. 

 

“Een goeie voorbereiding is alles, een lange broek ook” 

Net zoals bij het koken staat of valt alles met de voorbereiding. En aangezien Bart er 100% voor wou gaan, bereidde hij zich dan ook zo goed mogelijk voor op de verschillende proeven. Via Jobpol.be verzamelde hij veel info, hij schuimde het internet af op zoek naar tips en tricks. “Let op”, waarschuwt Bart, “niet alle online info is correct. Je info laten bevestigen door echte inspecteurs helpt je verder vooruit.” Een tip die Bart elke kandidaat wil meegeven is de volgende: “Draag een lange sportbroek tijdens de sportproef! Zo eenvoudig, maar wel een tip die je ettelijke seconden doet winnen.”  

Bart is ondertussen ook actief bij het contactpunt rekrutering waar hij potentiële kandidaten te woord staat. Gemotiveerde kandidaten geeft hij de raad om bij hun lokale politiezone te durven binnenstappen en hun interesse in de job uit te spreken. Zit je al met een of meer vragen, maar is de drempel nog wat te hoog om het politiekantoor binnen te gaan? Stel ze hier rechtstreeks aan Bart of een van zijn collega’s dichter in jouw buurt. 

 

Een traject dat nooit verveelt 

Over het jaar opleiding is Bart rechtuit: “Studeren, het was al even geleden, maar ik had de steun van mijn vriendin en een duidelijk doel voor ogen. Ik wou slagen en dus studeerde en sportte ik op regelmatige tijdstippen. Je conditie aanscherpen is trouwens wel degelijk noodzakelijk. De sportproef mag je niet onderschatten.” 

Bart blijft uitermate geëngageerd en gemotiveerd. Hij was al motorrijder en nu ook beroepshalve. “Die interne rijopleiding was grensverleggend en nu geniet ik van het motorrijden terwijl ik aan het werk ben.” Daarnaast is hij verkeersspecialist, slachtofferbejegenaar en mentor. “De kansen om je te verdiepen en specialiseren in je interesses zijn hier enorm. Je kunt echt alle kanten uit.” 

Spijt dat hij die carrièreswitch niet eerder maakte, heeft Bart niet. “Ik heb heel veel leuke ervaringen opgedaan, maar bij de politie ben ik nu waar ik moet zijn.”  

 

Ook inspecteur worden? 

Bart vond wat hij zocht. Wil jij net als hem als inspecteur aan de slag? Steek je licht op tijdens een van onze infomomenten, stel al je vragen aan ervaren collega’s en stel jezelf kandidaat.