federalepolitie-header-gabriel

Inspecteur Gabriel: “De hele wereld komt voor je te staan”

“Wij zijn de eerste filter” 

Gabriel neemt aan de grenscontrole de passagiers in ontvangst en controleert hun documenten, maar zijn werk gaat verder dan dat. “We bekijken de reismotieven, de redenen waarom ze België of Europa wensen binnen te komen. Je moet kijken of de persoon klopt met het plaatje dat hij aanbiedt”, zegt Gabriel daarover. “Wij zijn de eerste filter en de zaken die volgens ons niet oké zijn, worden tweedelijns door andere collega’s onderzocht.” 

 

“Culturen herkennen is heel belangrijk” 

De inspecteurs van de grenscontrole moeten zonder vooroordelen werken. Het is belangrijk dat ze sociaal en open-minded zijn, maar ook dat ze weten wat er omgaat in de wereld. “Klopt, je moet culturen herkennen en die begrijpen in hun context. Belgen zijn van nature gesloten, terwijl Zuid-Amerikanen over het algemeen net heel frivool en speels zijn”, bevestigt Gabriel.  

Het culturele is één ding; daar komt ook nog het sociaal-economische aspect bij. “Is er ergens in de wereld een opstand, dan weet je dat er mogelijks inwoners naar hier willen migreren. Zo’n dingen leer je hier gelukkig snel, hoor, omdat je dagelijks zo veel mensen ziet.”    

 

“Elke dag brengt iets nieuws” 

Op de luchthaven heerst een aparte sfeer. Wat maakt werken bij de Luchtvaartpolitie zo speciaal? “Je ziet de hele wereld passeren”, antwoordt Gabriel. “Er kwamen al wereldsterren voorbij, voetballers, acteurs, maar ook Jan Modaal natuurlijk. Het is elke dag iets nieuws en da’s heel interessant.”  

 

Word ook inspecteur 

Gabriel is duidelijk fier op zijn job. Heb jij ook zin gekregen om als inspecteur aan de slag te gaan? Kom meer te weten tijdens een infomoment of vraag info bij een contactpunt rekrutering in je buurt en stel je kandidaat