federalepolitie-headermarie

Inspecteur Marie: “Hoe discreter we eruitzien, hoe beter”

“Uitdagend werk, maar nooit onveilig” 

Bij de Directie bescherming wordt alles tot in de puntjes voorbereid. De inspecteurs weten perfect waar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn, waar de brandblusapparaten hangen, … “Ons werk is uitdagend, maar nooit onveilig. Ik maakte nog geen enkele gevaarlijke situatie mee”, zegt Marie. “Het meest onvoorspelbare aan ons werk is eigenlijk de vip zelf. Als het programma wijzigt, moeten we ons daar snel aan kunnen aanpassen.” 

 

“Goed als je opgaat in de massa” 

Je ziet maar zelden een vrouwelijke bodyguard naast een bekend persoon lopen. “Onlangs schrok een buitenlandse vip zelfs toen hij zag dat ik hem zou begeleiden”, zegt Marie daarover. “Hij gaf toe dat hij nog nooit een vrouwelijke lijfwacht had gehad. Maar nadien bedankte hij me voor mijn goeie werk. Uit zulke zaken haal ik veel voldoening.” 

Inspecteur Marie bewijst dat je als lijfwacht niet breed gebouwd moet zijn. Het blijkt zelfs een pluspunt. “Hoe discreter we eruitzien, hoe beter. We gaan mee in het dagelijkse leven van de vip en zijn ook aanwezig in de supermarkt of bij de hobby’s van hun kinderen. Het is dan wel goed als je opgaat in de massa; vips hebben niet graag dat je opvalt.” Daar heeft ze nog een leuke anekdote over: “Een ambassadeur vertelde aan iedereen dat ik zijn kleindochter was. Niemand heeft ooit geweten dat er een politie-inspecteur bij hem was.” 

 

“Het meest uitdagende? Er is geen routine” 

Wat is nu het meest uitdagende aan een job als lijfwacht? “Het feit dat we geen routine kunnen — en mogen — kweken”, antwoordt Marie. “Zelfs in mijn dagelijkse taken op het werk mag geen routine sluipen. Je staat soms urenlang stil, maar moet wel op elk moment alert blijven.” 

 

Word ook inspecteur 

Voel je het kriebelen om inspecteur te worden? We organiseren regelmatig infodagen. Je ontdekt er alles over de selectieprocedure, de betaalde opleiding en de jobmogelijkheden. Stel al je vragen tijdens een infosessie of rechtstreeks aan een van onze collega’s. Al overtuigd? Bekijk de vacature en solliciteer meteen.