Havenbeveiligingskorps header

“Uitdagend werk, maar je staat er nooit alleen voor”

Jari en Kiyan maken deel uit van het nieuwe Havenbeveiligingskorps.  Drugscriminaliteit bestrijden in de haven van Antwerpen: klinkt als een droomjob? Voor Jari (22) en Kiyan (19) is het dat alleszins wel. Ze zijn 2 van de 70 beveiligingsagenten van het nieuwe korps dat dat de klok rond in de haven patrouilleert. Met ogen die blinken van trots delen ze de 5 redenen waarom ze elke dag blij zijn met hun job.

 

1. Nooit voorspelbaar

Jari: “In duo’s patrouilleren we in de haven, in een splinternieuwe combiwagen. Als we verdachte situaties opmerken, zoals een vreemd geparkeerde auto of een kapotte omheining, gaan we over tot een controle.”  

“Je weet nooit wat er dan zal gebeuren”, gaat Kiyan verder. “Zullen ze gaan lopen? Zullen ze agressief zijn of meewerken? Zijn ze gewapend?” Jari vult aan: “Wel weet je dat er iets op je afkomt. ’s Nachts is iedereen meteen weer wakker. Iedereen wil die personen vatten.”  

 

2. Altijd actie op het terrein

“Je komt in veel uitdagende situaties terecht die je anders niet meemaakt. Telkens stap je uit je comfortzone,” zegt Jari. Hoe bereid je je daarop voor? “Je hebt geen diploma nodig, maar moet wel door de selectie geraken. De fysieke proeven zijn niet te onderschatten, het is immers een job met veel actie. Verder is het belangrijk dat je rustig en discreet kan werken.”

 

3. De perfecte opstap naar inspecteur 

Zowel Jari als Kiyan denken erover na om na twee jaar dienst intern door te groeien tot inspecteur. “Gerechtelijke taken interesseren me ook”, zegt Kiyan. “Deze job is het perfecte opstapje naar inspecteur, omdat je al leert situaties lezen, met mensen omgaan en het materiaal gebruiken. Maar er is geen haast bij.” Jari wil elk trapje van de ladder beklimmen. “Als inspecteur kan je veel richtingen uitgaan, de speciale eenheden bijvoorbeeld. Dat is leuk om in het achterhoofd te houden.”   

 

4. Een job om trots op te zijn 

Sinds dat er meer agenten in de haven zijn, is het aantal arrestaties verdubbeld.  Daar halen ze veel voldoening uit. “Zo ga je naar huis met het gevoel dat je een impact hebt op het drugsmilieu”, zegt Kiyan. 

 

5. Betaalde opleiding 

“De opleiding – in Wilrijk of Gent – is voltijds en duurt zes maanden. Vanaf dag één krijg je een loon”, zegt Jari. “Naar het einde toe loop je stage. De inhoud is heel taakgericht.” Tijdens de opleiding leer je ook elkaars rug dekken. “Je moet een teamspeler zijn”, benadrukt Kiyan. “Je vult elkaar aan als je een controle doet. De sfeer zit in ieder geval heel goed. Er is veel collegialiteit.” 

 

 

Ook starten bij het Havenbeveiligingskorps

Twijfel niet! De plaatsen zijn beperkt en de opleiding start op 6 november.

Stel je nu kandidaat