inspecteur-virginie
12.12.22

Virginie studeerde grafisch ontwerp, maar werkt nu bij de politie: “Een hele dag tekenen is leuk, maar ik wilde een sportievere job”

Virginie is grafisch ontwerper van opleiding, mama van drie dochters en actieve drugshondengeleider bij de Federale Politie. “Ik kreeg hier mijn droomjob te pakken: veel sociaal contact, elke dag mensen helpen en continu in beweging.”

 

Altijd een verrassing

Inspecteur Virginie doet met haar hond huiszoekingen om drugs te vinden. “Dat betekent dat ik vaak alleen op pad ben, maar ik werk nauw samen met de collega’s van de Lokale Politie. Zo leer ik elke keer weer nieuwe mensen kennen”, vertelt ze. “Ik weet ook nooit op voorhand wat voor situatie ik zal aantreffen, ik heb alleen een adres. Elke dag is een verrassing. Spannend!”

 

Carrière voor het leven

Voor ze hondengeleider werd, was Virginie jarenlang wijkagent. “Het was altijd mijn ambitie om bij de hondenbrigade te gaan, maar ik wist wel dat het een grote impact op mijn gezinsleven zou hebben. Daarom heb ik bewust gewacht tot mijn dochters wat groter waren. Na een jaar hard werken, veel leren en examens afleggen, ben ik mijn tweede carrière gestart bij de politie.”

De mogelijkheid om een nieuwe uitdaging aan te gaan, is voor Virginie een van de voordelen van een job bij de politie. “Ik sta nog altijd versteld van hoeveel jobs er binnen de Federale Politie zijn die ik zelf niet kende. Als ik morgen plots minder mobiel ben, dan weet ik dat ik bij de politie nog altijd een job kan vinden die ik graag doe. Als je hard werkt en inzet toont, kun je hier tot het einde van je loopbaan blijven. En dat ben ik absoluut van plan!”

 

Van tekenen naar mensen helpen

Een job bij de politie stond voor Virginie nochtans niet in de sterren geschreven, want ze is grafisch vormgever van opleiding. “Ik ben graag creatief bezig. Maar een hele dag achter de computer zitten tekenen, was niets voor mij”, legt ze uit. “Ik wou meer sociaal contact en een actievere job. En vooral: mensen helpen.”

Inspecteur Virginie is nog wekelijks bezig met grafisch ontwerp, als hobby. Voor zichzelf, vrienden, familie … én de politie. “Zo heb ik al affiches ontworpen voor een opendeurdag”, vertelt ze. “En toen ik tijdens de selectieproeven portfolio’s moest maken, deed ik dat altijd op een originele manier. Zo kan ik mijn creatieve achtergrond ook vandaag nog gebruiken.”

 

Een goeie ‘flik’ worden

“Ik ben nooit een topstudent geweest, maar tijdens de politieopleiding was ik ongezien gemotiveerd”, zegt Virginie. “Die opleiding is je fundament, maar daarna begint het pas écht. Je doet ervaring op door met collega’s te praten en samen te werken, door hen fouten te zien maken en zelf fouten te maken. Ik ben vandaag niet meer de inspecteur die ik zoveel jaren geleden was. De ervaring op het terrein maakt je een goeie ‘flik’ en pas dan kun je een goeie hondengeleider zijn.”

 

Een klein steentje

Waarom Virginie bij de politie werkt? Omdat ze iets wil betekenen voor de maatschappij. “Toen ik slachtofferbejegenaar was bij de aanslagen in Brussel, zei een man die de verschrikkelijkste dingen had gezien: ‘You made my day’. Da’s voor mij de grootste voldoening. Ik ga de wereld niet verbeteren. Maar als ik anderen kan helpen, die dan weer iemand anders helpen, dan raken we verder. Hoe klein het ook mag zijn, ik wil elke dag mijn steentje bijdragen.”

Ook een carrièreswitch maken naar de politie? Bekijk de vacature voor inspecteur.