header-hoofdinspecteur-bijzondere-specialisatie-ict

Werken in ICT? De Computer Crime Unit heeft een enorme impact

De Computer Crime Unit (CCU) bijt zich vast in informaticamisdrijven en ondersteunt andere diensten om digitale sporen te detecteren. Cybercriminelen ondervragen, ethisch hacken, berichten onderscheppen … Als ICT-specialist bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) is geen dag hetzelfde. Commissaris Christophe zoekt nu nieuwe collega’s, meer bepaald hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie ICT: “Mensen met technische kennis die zich nuttig willen maken voor de maatschappij zijn zeker welkom. Hier zie je meteen de impact van je werk.” 

 

Wat is cybercriminaliteit? 

Informaticamisdaad lijkt een brede term, maar eigenlijk omvat het een beperkt pakket aan misdrijven. “Velen denken al snel aan datingfraude”, zegt Christophe, commissaris bij FGP Antwerpen. “Informatica wordt hierbij dan wel als middel gebruikt om iemand op te lichten, maar dat is geen cybercriminaliteit. Nee, wij doen onderzoek naar bijvoorbeeld ransomware of cryptotelefoons.” Met die versleutelde apparaten communiceren criminelen zonder dat de politie kan meelezen. Ransomware is dan weer een afpersmiddel waarbij online gegevens geblokkeerd worden. 

 

De rol van de Computer Crime Unit 

Als hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT voer je zelf onderzoek, maar bied je vooral ondersteuning bij het technische aspect van een zaak. “Wij komen in actie als er sprake is van informatica in de algemene zin van het woord, bijvoorbeeld om computers en gsm’s uit te lezen”, verduidelijkt Christophe. “Verder gaan we mee bij huiszoekingen om informaticasystemen op te sporen. Iedereen kent natuurlijk een USB-stick, maar de drager komt tegenwoordig in allerlei vormen voor.”  

Technologie is vaak moeilijk te vatten, zeker door de voortdurende digitale evolutie. Daarom zijn de experten van de Computer Crime Unit ook aanwezig bij verhoren rond cybercriminaliteit. Een ondervrager moet namelijk dezelfde technische kennis hebben als de verdachte. 

 

De ideale hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT 

Heb jij een bachelor- of masterdiploma in een technologische of ICT-richting? Of je nu al ervaring hebt of net van de schoolbanken komt, bij de FCCU krijg je een job die veel voldoening geeft. “Je hebt hier een enorme invloed op het cybercrimelandschap”, bevestigt Christophe. “Operatie Sky (gekraakte berichten in het drugsmilieu, red.) is bijvoorbeeld van groot maatschappelijk belang. Bij ons zie je meteen het resultaat van je werk.” 

Ben je stressbestendig, verantwoordelijk en zelfstandig? Ga je altijd tot het uiterste en zoek je een job met toekomst? Check de vacature voor hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT en ontdek welke diploma’s in aanmerking komen. Solliciteer vandaag nog en bestrijd de cybermisdrijven van morgen!