hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ict

Digitale klappen uitdelen die misdadigers fraudeurs KO slaan. Word lid van de cyber crime units van de Federale Gerechtelijke Politie.

De CCU, de Computer Crime Unit gaat informaticamisdrijven te lijf en vormt een welkome ondersteuning voor andere diensten bij het detecteren van digitale sporen. Cybercriminelen ondervragen, ethisch hacken, berichten onderscheppen … Als hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT bij de Federale Gerechtelijke Politie is elke dag anders. Christophe zoekt dan ook nieuwe collega’s die hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT kunnen worden. “Mensen met technische kennis die hun skills willen inzetten voor een betere maatschappij zijn absoluut welkom. Hier voel je meteen de impact van je werk.”  

 

Meer dan datingfraude alleen 

Informaticacriminaliteit klinkt als een erg breed begrip, maar omvat eigenlijk een beperkt aantal misdrijven. “Veel mensen denken snel aan datingfraude”, zegt Christophe, commissaris bij FGP Antwerpen. “Informatica wordt hierbij dan wel als middel gebruikt om iemand op te lichten, maar dat is geen cybercriminaliteit. Nee, wij onderzoeken bijvoorbeeld ransomware, cryptotelefoons of hacking.” Dat zijn versleutelde apparaten waarmee criminelen communiceren zonder dat de politie kan meelezen. Je weet wel, zo’n Sky ECC-telefoon. Ransomware is dan weer een middel om mensen af te persen door online gegevens te blokkeren.   

 

Computernerds, op handen gedragen bij de politie 

Als hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT, voer je uiteraard zelf onderzoek, maar ben je ook van groot belang bij de technische aspecten van een zaak. “Wij komen in actie als er sprake is van informatica in de algemene zin van het woord, bijvoorbeeld om computers en smartphones uit te lezen”, verduidelijkt Christophe. “Verder sporen wij bij huiszoekingen informaticasystemen op. Iedereen kent natuurlijk een USB-stick, maar die drager komt tegenwoordig in allerlei vormen voor.”   

In een tijd van voortdurende digitale veranderingen is technologie voor leken vaak moeilijk te vatten. Daarom zijn de experten van de Computer Crime Unit ook aanwezig bij verhoren rond cybercriminaliteit. De ondervrager moet namelijk dezelfde technische kennis hebben als een verdachte. 

 

De ideale hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT

Behaalde jij een bachelor- of masterdiploma in een technologische of ICT-richting? Of je nu al ervaren bent of net van de schoolbanken komt, de CCU geeft je een job waarin je je ICT-skills kunt uitspelen en waaruit je heel wat voldoening haalt. “Je hebt hier een enorme invloed op het cybercrimelandschap”, bevestigt Christophe. “Operatie Sky (gekraakte berichten in het drugsmilieu, red.) heeft bijvoorbeeld een groot maatschappelijk belang. Bij ons zie je meteen het resultaat van je werk.”  

Stressbestendig, verantwoordelijk en zelfstandig? Ga je altijd tot het uiterste en wil je een job met toekomst? Check de vacature voor hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie ICT en ontdek of jouw diploma in aanmerking komt. Solliciteer vandaag nog en bestrijd de cybermisdrijven van morgen!