DGJ

De Federale Gerechtelijke Politie (DGJ) is een component van de Federale Politie. DGJ heeft drie taken: het opsporen en bestrijden van ernstige en georganiseerde criminaliteit, het verlenen van zeer gespecialiseerde ondersteuning aan zijn partners en het uitvoeren van onderzoeken die verband houden met georganiseerde criminaliteit die een nationale of zelfs internationale dimensie hebben.

De Federale Gerechtelijke Politie houdt zich bezig met complexe criminaliteitsfenomenen zoals cybercriminaliteit, economische en financiële criminaliteit, mensenhandel en -smokkel, pedocriminaliteit, drugshandel, terrorisme, ecocriminaliteit (milieucriminaliteit), enz. DGJ biedt eveneens gespecialiseerde technische ondersteuning door middel van ICT-deskundigen, misdrijfanalisten, forensisch onderzoek evenals enkele bijzondere opsporingsmethodes en missies van de speciale eenheden.

Foto teamoverleg

Over ons: FGP Antwerpen

In elk gerechtelijke arrondissement van ons land, en dus ook in Antwerpen, is een gedeconcentreerde directie van de federale gerechtelijke politie gevestigd. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen is opgebouwd rond vier clusters: WBB (Welzijn, Beleidsondersteuning en Beheer), intelligence, onderzoek en CTF (Cybercrime, Technology en Forensics).

WBB

"Het welzijnsbeleid samen met onze medewerkers verder uitbouwen, dat geeft voldoening" - Beleidsmedewerker WBB N

Welzijn, Beleidsondersteuning en Beheer is dan misschien qua aantal medewerkers de kleinste cluster, het takenpakket mag er best wezen.

Methodologische ondersteuning bij het opmaken van het ondernemingsplan en de monitoring daarvan,  projectmanagement, het verzorgen van de interne en externe communicatie, de opvolging van het budget en last but not least het opstellen én uitvoeren van het welzijnsbeleid.

Dit alles krijgt vorm binnen WBB en bepaalt dus in grote mate de look and feel van de FGP Antwerpen!

Foto beeldvorming

Intelligence

“Heel fijn om samen met een nieuw team ideeën te bedenken om de onderzoekers te ondersteunen en de criminaliteit beter in beeld te brengen: 1 grote familie met hetzelfde doel!” - Criminal intelligence specialist M

Als je achter sluwe en meedogenloze topcriminelen wil aangaan, kan je maar beter zorgen dat je afdoende gewapend in de arena stapt.

Zowat het machtigste wapen in die strijd is intelligence. Een helder en volledig beeld van de crime scene, op basis waarvan je een doordachte strategie en effectieve tactiek kan bepalen. Het verzamelen, verwerken en verrijken van allerlei inlichtingen om mee dat broodnodige beeld te kunnen schetsen, is de core business van onze cluster Intelligence. En dat doen ze met de meest innovatieve methodes. Hier worden cutting edge tools ontwikkeld om snel de goudklompjes van vitale info te verzamelen uit de gigantische massa ruwe data.

Pionierswerk in de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit!

Foto zoeking

Onderzoek

“ De opportuniteit die je hier krijgt, is gewoon crazy.” - Rechercheur T

Droom je van een job bij de recherche? Denk dan ook aan de cluster Onderzoek van de FGP Antwerpen. Dit is de -scherpgeslepen- speerpunt van onze FGP in de strijd tegen de zwaarste vormen van georganiseerde misdaad. Hier voeren we samen met onze interne en externe partners onderzoeken naar de top van die criminaliteit, ondersteund door gespecialiseerde collega’s en inventief verzamelde intelligence. Onze onderzoekers doen doorgedreven analyses van telefonie, financiële of andere data. Maar ze gaan evengoed het terrein op en verzamelen bewijselementen in een dynamisch en uitdagend werkveld. Eén van de grootste havens van Europa, een wereldcentrum van de diamanthandel, een groot grensgebied met Nederland met een eigen specifieke crime sceneYou name it!

Draag je steentje bij aan het ontmantelen van de internationale en georganiseerde criminaliteit!

Foto Computer Crime Unit

CTF

Mijn motivatie? Technische expertise x grote maatschappelijke relevantie x aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden: check!”  - High Tech Crime & Digital Forensics Adviseur L

Net zoals in andere aspecten van de maatschappij dringt high tech steeds meer door in de georganiseerde criminaliteit. Phishing, hacking en cryptocurrencies worden ingezet om de opbrengsten weg te sluizen.

Er was dus hoge nood aan de cluster Cybercrime, Technology & Forensics.

De wizards van het labo, van de Regional Computer Crime Unit en andere gespecialiseerde onderzoeksteams leveren enerzijds innovatieve steun aan tactische onderzoekers, anderzijds doen sommigen zelf onderzoeken in supergespecialiseerde domeinen en komen waar mogelijk pro-actief tussen in cybercrime.

De criminelen maken gebruik van de nieuwe technologische mogelijkheden, maar wij ook!

Onze vacatures

Helemaal overtuigd om de stap te zetten naar een job bij FGP Antwerpen? Klik dan hieronder door om onze vacatures als operationeel en als burger te ontdekken.

Dream it – do it – Only@FGPA! 

Ik zoek een job in uniform

Foto vacatures operationeel personeel
Meer info

Ik zoek een job in burger

Meer info

Ons nieuws

Benieuwd waar we momenteel mee bezig zijn? Lees het hier in ons nieuws.

FGP Antwerpen stelt haar jaarverslag voor aan de pers.

Op woensdag 21 februari lichtte gerechtelijk directeur Yve Driesen samen met afdelingsprocureur Stéphanie Chomé en cyberexpert van de Regionale Computer Crime Unit Antwerpen Christophe Van Bortel, de indrukwekkende resultaten van de eenheid toe. De DirJud wierp ook een blik op de toekomst en de uitdagingen die ons in 2024 te wachten staan. Lees het volledig jaarrapport hier na.

Lichaam na 31 jaar geïdentificeerd door Operation Identify me

De Belgische, Duitse en Nederlandse politie lanceerden op 10 mei 2023 in samenwerking met Interpol een internationale campagne met de naam 'Operation Identify Me', waarbij op zoek werd gegaan naar de identiteit van 22 vrouwen die in de drie landen dood werden teruggevonden. Dankzij de oproep kon het lichaam van een Britse vrouw na 31 jaar worden geïdentificeerd. 

Lees meer

Aanhouding in cold case uit 2008

In een onderzoek naar een cold case uit 2008 van de moord op een 27-jarige man werd een 62-jarige vrouw aangehouden voor moord. 3 jaar geleden werd het dossier opnieuw geanalyseerd door de FGP Antwerpen. Verschillende huiszoekingen leidde nu tot de aanhouding van de vrouw. De speurders gaan met deze nieuwe info verder aan de slag om meer duidelijkheid te krijgen over de precieze omstandigheden.

Lees meer

Aanhouding in Sky-onderzoek

FGP Antwerpen heeft op dinsdag 6 juni acht huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich zou bezighouden met de in- en uitvoer en de verkoop van verdovende middelen. Het onderzoek werd opgestart met data uit Sky-ECC.

Lees meer

Criminelen in hun portemonnee treffen

In het kader van #EmployerBranding zet de kalender 2023 van de Federale Politie in april de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in de kijker, meer bepaald de rechercheurs bij ECOFIN. Ze spraken met een lid van het witwasteam van onze FGP. Heb jij net als hem de drive om criminelen in hun portemonnee te treffen? Laat dan van je horen, want dit team kijkt uit naar extra collega’s!

Lees meer
Crime Scene

Ontmoet onze collega's

Getriggerd? Maar wil je graag nog een extra woordje uitleg? Onze contactpunten rekrutering staan je met plezier te woord!

Omdat we het belangrijk vinden dat je snel een reactie krijgt op je vraag, hebben we ervoor gekozen om de vragen aan onze contactpunten rekrutering te laten toekomen op een functioneel mailadres. Ontmoet je graag iemand met een bepaalde specialisatie, vermeld dit dan duidelijk in je bericht. Zo kunnen we je meteen in contact brengen met de juiste collega!

Je kan ook steeds je vragen stellen via het formulier hieronder.

Nog een vraag? Contacteer ons

Benieuwd welke vacatures binnenkort zullen verschijnen? Krijg je graag een mailtje als er een bepaalde vacature verschijnt? Of zit je nog met een andere vraag? Laat het ons weten!