De Federale Gerechtelijke Politie (DGJ) is een component van de Federale Politie. DGJ heeft drie taken: het opsporen en bestrijden van ernstige en georganiseerde criminaliteit, het verlenen van zeer gespecialiseerde ondersteuning aan zijn partners en het uitvoeren van onderzoeken die verband houden met georganiseerde criminaliteit die een nationale of zelfs internationale dimensie hebben.

De Federale Gerechtelijke Politie houdt zich bezig met complexe criminaliteitsfenomenen zoals cybercriminaliteit, economische en financiële criminaliteit, mensenhandel en - smokkel, pedocriminaliteit, drugshandel, terrorisme, ecocriminaliteit (milieucriminaliteit), enz. DGJ biedt eveneens gespecialiseerde technische ondersteuning door middel van ICT-deskundigen, misdrijfanalisten, forensisch onderzoek evenals enkele bijzondere opsporingsmethodes en missies van de speciale eenheden.

Labo
Ecofin
Inbeslagnames

FGP Brussel. Wie zijn wij?

Wij zijn een dynamische en innoverende organisatie die werkt in een grootstedelijke, meertalige en multiculturele omgeving en die bestaat uit 9 onderzoeksafdelingen en 2 steundiensten.

 • OA 1:   Groot banditisme
 • OA 2:   Mensenhandel en - smokkel, valse documenten
 • OA 3:   Terrorisme en openbare orde
 • Ecofin: Georganiseerde fraude, witwassen, patrimoniumonderzoek, sociale fraude, company dumping, oplichting en financiering terrorisme
 • OA5:    Datamanagement en - analyse
 • OA 6:   Moord, parentale ontvoeringen
 • OA 7:   Humanitair recht, bijzondere zaken, milieu
 • OA 8:   Informantenbeheer
 • OA 9:   Drugs
 • Regional Computer Crime Unit: Cybercrime en ICT-technische steun in onderzoeken
 • Labo: bestaat uit een Front (CSI) en een Back Office (FPL). De leden CSI verzamelen sporen op het terrein. Deze worden door de laboranten (FPL) geanalyseerd

Beide steundiensten werken voor FGP Brussel, de zes lokale politiezones en voor de drie andere FGP's binnen het Hof van Beroep van Brussel

Bestrijding terrorisme
Huiszoeking
Computer Crime Unit
Samenwerking met de Brusselse lokale politie

Missie - Visie - Waarden

Missie

FGP Brussel staat in voor de bestrijding van de bovenlokale, georganiseerde criminaliteit, met inbegrip van terrorisme. Wij onderzoeken misdrijven die door hun complexiteit een gespecialiseerde aanpak vereisen.

Wij werken nauw samen met de zes Brusselse lokale politiezones en de drie andere FGP's binnen het Hof van Beroep van Brussel.

Visie

De globalisering is in Brussel veel tastbaarder dan in de rest van het land. Technologie evolueert in een steeds sneller tempo, ook in de criminele wereld. FGP Brussel heeft de ambitie om gelijke tred te houden met deze evolutie.

Dankzij onze professionele medewerkers die aan de top staan inzake fenomeenkennis, kunnen wij de meest complexe technieken en technologieën toepassen in onze onderzoeken.

Wij willen een aangename werkplek zijn voor onze medewerkers waar ze zich in een professionele omgeving maximaal kunnen ontplooien en fier kunnen zijn erbij te horen.

Waarden

Als leden van de Federale Politie handelen wij met:

 • integriteit
 • respect
 • open geest
 • flexibiliteit
 • dienstverlenende ingesteldheid
 • fierheid
Mensenhandel
Wapens
Training geweldbeheersing
Cannabisplantage

Waarom kiezen voor FGP Brussel?

Kiezen voor FGP Brussel is kiezen voor een gevarieerde, uitdagende job. Alle fenomenen worden door ons onderzocht. Bent u geïnteresseerd in wapenhandel of drugssmokkel of eerder in financiële onderzoeken? Er is voor ieder wat wils.

We zijn de grootste en meest innovatieve FGP van het land. Wij organiseren tal van interne opleidingen zodat onze medewerkers up-to-date blijven qua programma’s en technologieën.

Door de complexiteit van onze dossiers werken we vaak samen met externe partners, zowel in binnen - als buitenland.

Kiezen voor FGP Brussel is kiezen voor een goede balans tussen werk en privé. U heeft glijdende uren en er zijn mogelijkheden om van thuis uit te werken.

Voor de nieuwe collega’s organiseren we een stageprogramma bestaande uit opleidingen en coaching om hen zo snel mogelijk klaar te stomen voor het recherchewerk.

Ons modern kantoorgebouw ligt op wandelafstand van Brussel-Centraal.  Het beschikt over een eigen restaurant, schietstand, ondergrondse (fiets-)parking, sportzaal en douches.

Nieuws

Oplichtingszaak met tweedehandswagens eindigt met zware straffen

Op 8 november 2021 heeft de correctionele rechtbank van Brussel 70 personen veroordeeld voor hun aandeel in een groot oplichtingsdossier rond tweedehands wagens. Het onderzoek werd gevoerd  door onze afdelingen Groot Banditisme (OA1) en Economische en Financiële Criminaliteit (Ecofin).

Er werden gevangenisstraffen tot 7 jaar opgelegd en voor meer dan 4 miljoen euro verbeurd verklaard.

Lees meer

Veroordeling mislukte aanslag Thalys

Vier verdachten zijn op 17 december 2020 door het Hof van Assisen in Parijs veroordeeld tot zware gevangenisstraffen, gaande van 8 jaar tot levenslang voor hun aandeel in de mislukte aanslag op de Thalys op 21 augustus 2015. het Hof van Assisen baseerde zich in het bijzonder op de getuigenis van de onderzoekers van onze terroafdeling om zijn vonnis te vellen.

Lees meer

Roemeense mensenhandelaars vliegen achter de tralies

Op 15 juli 2022 heeft de Franstalige Correctionele Rechtbank te Brussel een bende Roemeense mensenhandelaars veroordeeld tot straffen van 2 tot 6 jaar gevangenis. De voorzitter motiveerde de straffen uitgebreid aan de hand van bewijzen aangeleverd door onze afdeling Mensenhandel en – smokkel. De bende bracht al 7 jaar jonge Roemeense vrouwen naar België waar ze in de prostitutie werden gedwongen.

Lees meer

Recidive hacker veroordeeld voor zeker 130 feiten

Een hacker aan wie de speurders van de Computer Crime Unit 130 feiten van hacking konden linken, is door de correctionele rechtbank van Charleroi op 9 december 2021 veroordeeld tot 3 jaar cel. De dader was niet aan zijn proefstuk toe, hij was net vervroegd vrijgelaten na een eerdere veroordeling.

Lees meer

Strenge veroordelingen in internationale drugssmokkel

Op 4 november 2022 werden 12 personen voor de Franstalige rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld tot straffen van 30 maanden tot 6 jaar gevangenis voor grootschalige drugssmokkel van Marokko naar Denemarken. Zij moeten ook een  boete betalen van 8.000 tot 48.000 euro. Het onderzoek werd gevoerd door onze onderzoeksafdeling Drugs.

Lees meer
Contact

Contact

Heeft u een specifieke vraag of wilt u één van onze medewerkers persoonlijk ontmoeten?

Hieronder vindt u een lijst met collega's die u met plezier te woord staan.

contact