De Federale Gerechtelijke Politie (DGJ) is een component van de Federale Politie.  DGJ heeft drie taken: het opsporen en bestrijden van ernstige en georganiseerde criminaliteit, het verlenen van zeer gespecialiseerde ondersteuning aan zijn partners en het uitvoeren van onderzoeken die verband houden met georganiseerde criminaliteit die een nationale of zelfs internationale dimensie hebben. 

De Federale Gerechtelijke Politie houdt zich bezig met complexe criminaliteitsfenomenen zoals cybercriminaliteit, economische en financiële criminaliteit, mensenhandel en -smokkel, pedocriminaliteit, drugshandel, terrorisme, ecocriminaliteit (milieucriminaliteit), enz. DGJ biedt eveneens gespecialiseerde technische ondersteuning door middel van ICT-deskundigen, misdrijfanalisten, forensisch onderzoek evenals enkele bijzondere opsporingsmethodes en missies van de speciale eenheden

Gebouw Philipssite Ingang

Ga de uitdaging aan bij FGP Leuven!

De Federale Gerechtelijke Politie Leuven (FGP Leuven) wil de georganiseerde criminaliteit op een doeltreffende en behendige manier bestrijden. Op nieuwe criminele bedreigingen anticiperen we door de inzet van innovatieve en bijzondere technieken. We leveren gespecialiseerde steun op maat aan de lokale politie. Op deze manier staan we in voor de veiligheid van de bevolking in het arrondissement Leuven en daarbuiten. De uitdagingen waar we voor staan, zijn niet de minste, maar we gaan deze met volle overtuiging aan! 

Het werken in een bruisende stad als Leuven biedt tal van voordelen. Zo zijn we door onze centrale ligging o.a. makkelijk bereikbaar en uit de nabijheid van de academische wereld vloeien mooie partnerschappen voort.  

Binnen ons hecht team FGP Leuven is er altijd plaats voor een verNIEUWEnde medewerker, die volop kan rekenen op de steun en professionaliteit van de collega's. Wij zetten hoog in op competentiemanagement en begeleiden je mee om je ambities waar te maken.  

Wil je niet alleen een meerwaarde kunnen bieden maar er zelf ook eentje zijn? Dan kom je thuis bij FGP Leuven! 

Sectie EcoFin
Gespecialiseerde opsporing

Volg het spoor!

Een job binnen de gespecialiseerde opsporing heeft veel pluspunten. De grootte van de dossiers waarin gewerkt wordt, maakt de job aantrekkelijk en uitdagend. Je voert onderzoek door middel van verschillende opsporingsmethodes, onderschept communicatie en werkt toe naar grootschalige gerechtelijke acties waarbij het doen van huiszoekingen en het afnemen van een verhoor tot je takenpakket behoren. Bovendien leer je voortdurend bij en werk je veelal binnen een internationale context.  

Binnen de gespecialiseerde opsporing zetten we graag één van onze secties even in de 'spotlight'. Als speurder van de sectie EcoFin onderzoek je alle vormen van witteboordencriminaliteit, gaande van fiscale en sociale fraude, tot witwassen, tot cyberoplichtingen. Je volgt het spoor van het geld naar cryptowallets, buitenlands onroerend goed en luxegoederen. En alsof dit alles nog niet afwisselend genoeg is, bied je als lid van de gespecialiseerde opsporing steun op verschillende vlakken. Zo neem je deel aan gerechtelijke acties binnen andere criminaliteitsfenomenen en stap je af bij levensdelicten.  

Ga naar vacature Hoofdinspecteur met Bijzondere Specialisatie EcoFin

Digital Forensic Center CCU
Digital Forensic Center

Digital Forensic Center bites back!

Darkweb, spoofing, cryptofoons…? De georganiseerde criminaliteit kent het allemaal! Don’t worry:  de Computer Crime Unit (RCCU) bites back. Deze digitale speurders voeren mobile en computer forensics uit, geven bijstand aan verhoren en huiszoekingen in complexe ICT-omgevingen en onderzoeken zelf cybercrime. De door hen gevonden gegevens worden in het DATALAB leesbaar en analyseerbaar gemaakt.  Betreft het een erg complex onderzoek dan komen de operationele misdrijfanalisten (OMA) in bijstand. Ze leveren zowel tijdslijnen als relatieschema’s aan en ontwikkelen onderzoekspistes.  Omdat elke actie op het web zijn sporen nalaat, zit de cel OSINT er als een spin bovenop. Ze beschikken over gespecialiseerde tools om aan image, social media, (dark/deep)web… intelligence te doen. Deze vier componenten vormen samen het Digital Forensic Center (DFC) en stellen hun expertise ter beschikking van de collega’s van gespecialiseerde opsporing.  

Ben je technisch aangelegd en/of heb je een analytisch vermogen?  DFC verwelkomt je graag! 

Ga naar vacature Hoofdinspecteur met Bijzondere Specialisatie ICT

CSI voetspoor
CSI Crime Scene
CSI Vingerspoor

Werken bij CSI? Los mee misdrijven op!

Onze sectie Crime Scene Investigation (CSI) is onmisbaar bij het oplossen van misdrijven en het identificeren van mogelijke daders. Hoewel de vergelijking met de gelijknamige tv-serie niet helemaal opgaat, is het afwisseling troef bij deze sectie: je weet waar je dag begint, maar nooit waar en wanneer hij eindigt.  

In de eerste plaats schets je een gedetailleerd beeld van de plaats van het misdrijf en nadien giet je al je bevindingen in een proces-verbaal. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de beeldvorming van autopsies. Doordat je vaak samenwerkt met verschillende deskundigen, zoals een wetsgeneesheer, een brandexpert, een ballistisch deskundige…pak je dossiers op een multidisciplinaire manier aan. Door de nauwe samenwerking met de KU Leuven verwerf je nieuwe wetenschappelijke inzichten en volg je interessante literatuur mee op met betrekking tot forensisch onderzoek. Dit komt de resultaten en de kwaliteit van het onderzoek alleen maar ten goede. Als je honger naar kennis dan nog steeds niet gestild is, kan je deelnemen aan interdisciplinaire werkgroepen en studiedagen. Samenwerken binnen deze job is cruciaal, dit zowel met je eigen collega’s als met andere politiediensten.  

Werken bij FGP Leuven? Dat kan!

Ambieer je een job bij FGP Leuven? Hou hier de vacatures in de gaten!

Ik zoek een job in uniform

Operationeel personeelslid
Meer info

Ik zoek een job in burger

CALog_medewerker
Meer info

Ik ben nog niet geslaagd voor de selectieproeven

Je bent er bijna!

Om je kandidaat te stellen voor een uniformfunctie, moet je eerst slagen voor de algemene selectieprocedure van de politie.

Meer over onze vacatures in uniform

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Wil je graag weten met welke activiteiten FGP Leuven bezig is? Volg dan onze nieuwsberichten op deze pagina. 

Groot politiesucces in de strijd tegen 3D wapenhandel en productie in Europa

Speurders van de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven hebben een illegaal wapenatelier kunnen ontmantelen waar gebruiksklare wapens met een 3D-printer werden gemaakt. Twee verdachten werden opgepakt. Ook in Frankrijk waren er huiszoekingen en zijn mensen opgepakt. Volgens het parket gaat het om "een van de grootste politiesuccessen in de strijd tegen 3D-wapenhandel in Europa".

Lees meer

Leuvens drugsonderzoek leidt tot sluiting van bekend burgerrestaurant

In opdracht van de sectie Ecofin van het parket van Antwerpen werd deze donderdag een fastfoodrestaurant op het Koningin Astridplein gerechtelijk verzegeld. De Nederlandse eigenaar van Medina Burger is op de vlucht en staat internationaal geseind in een drugsonderzoek gevoerd door FGP Leuven.

Lees meer

Groot drugslab ontdekt in Holsbeek: twee verdachten aangehouden

In het Vlaams-Brabantse Holsbeek is dinsdag een drugslab ontdekt, na een gerechtelijk onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Leuven. Drie verdachten werden ter plaatse gearresteerd. Twee van hen werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, de derde werd vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het Leuvense parket donderdag.

Lees meer

Gecoördineerde tussenkomst in gerechtelijk onderzoek naar grootschalige diefstal van elektriciteit, water en gas

FGP Leuven voert in opdracht van het parket van Leuven een grootschalig onderzoek naar een 64-jarige man die elektriciteitsmeters terugdraaide in ruil voor grof geld. Dat zou hij gedaan hebben bij meer dan 200 'klanten'. De man is opgepakt en zit voorlopig in de cel. 

Lees meer

FGP Leuven voert onderzoek naar organisatie die meer dan 180 miljoen euro verdiende aan cocaïnetrafiek

Vijf verdachten zijn in België, Nederland en Spanje gearresteerd na een tussenkomst van de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven, in samenwerking met de Nederlandse regionale politiediensten van Zeeland West-Brabant en Rotterdam alsook de Spaanse Guardia Civil, in het kader van een internationaal drugsonderzoek. Naar schatting verdiende de kern van de organisatie meer dan 180 miljoen euro aan

Lees meer
Gespecialiseerde opsporing_close-up

Wil je ons graag ontmoeten?

Wil je graag meer weten over de werking van FGP Leuven? Neem dan snel contact op met één van onze collega's! Dit kan je doen door de lijst te raadplegen of het contactformulier hieronder in te vullen. 

Maak kennis met onze contactpunten rekrutering!

Wil je graag meer weten over een job bij FGP Leuven? Of weet je niet hoe te starten aan de selectieproeven en wil je graag een woordje uitleg? Neem dan contact op met één van onze medewerkers en zij staan je met veel plezier te woord.