camapgnebeeld

Inspecteur of rechercheur, één team met een gevarieerd takenpakket

Balans tussen werk en vrije tijd

Met een schat aan politie-ervaring hebben Lotte en Elke niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk een enorme groei doorgemaakt. Ze zijn mondiger geworden en hebben een sterk gevoel van zelfstandigheid ontwikkeld. Dankzij de diverse mogelijkheden binnen het politiewerk hebben ze een takenpakket gevonden dat perfect past bij hun talent en motivatie, én dat perfect te combineren is met hun privéleven.

Recherchewerk is niet typisch 9-to-5, maar in een grote politiezone kan je, afhankelijk van het type dossiers, vaker overdag werken. Lotte werkt als rechercheur vooral in dagdiensten, met de optie om thuis te werken. “Mijn werkritme is mee gegroeid met mijn gezinsleven”, bevestigt Lotte. Elke daarentegen vindt een goede balans tussen werk en vrije tijd in het 12-uursysteem als interventiemedewerker.

‘Teamwork makes the dream work’

Politiewerk is zelden een roze wolk. Het confronteert je met misdrijven en gevaarlijke situaties, wat ook emotioneel uitdagend kan zijn. "Als eerstelijnspolitie kom je tussen bij verkeersongevallen, familieruzies … en dan is het cruciaal om te kunnen rekenen op collega's die voor elkaar door het vuur gaan", benadrukt Elke. “Dat schept een bijzondere band tussen collega’s. Ik word er enorm blij van als ik die connectie voel.”

Ook voor rechercheurs zoals Lotte is die vertrouwensband essentieel. “We werken vaak individueel aan onze eigen dossiers. Maar zodra er een verdachte in beeld komt en we de arrestatie moeten voorbereiden, werkt het hele team mee aan het dossier. Het verhoor en de arrestatie van een verdachte is voor ons echt wel een hoogtepunt. Om er dan samen als team volop voor te gaan, dat geeft echt een kick!”

Samen het verschil maken, elke dag anders

Er zijn dagelijks nieuwe uitdagingen voor Lotte, Elke en hun collega's. Bij de recherche wordt diepgaand en doorgedreven onderzoek gevoerd. Veel onderzoeken nemen behoorlijk wat tijd in beslag, en eindigen soms zelfs over de landgrenzen heen. “Voor bepaalde onderzoeken moeten we naar het buitenland gaan. We mogen daar zelf geen vaststellingen doen, moeten het werk dan overlaten aan de politie  die daar bevoegd is.” Ook hier is samenwerken opnieuw van cruciaal belang. “We moeten onze dossierkennis zo goed mogelijk overdragen op de collega’s daar. Enkel zo kan een onderzoek zo volledig mogelijk gevoerd worden”, legt Lotte uit.

101-opdrachten mag je in het geval van Elke letterlijk nemen. Als interventiemedewerker staat ze voor diverse uitdagingen, variërend van loslopende dieren tot verkeersongevallen en zelfs verdwijningen. “Bovendien ben ik lid van het HyCap-team, dat wordt ingezet bij grote evenementen zoals festivals, sportevenementen, Europese toppen en stakingen. Op die manier werken we ook samen met collega’s uit andere zones”, verduidelijkt Elke. “Geen enkele werkdag is hetzelfde, maar ik keer altijd huiswaarts met een gevoel van voldoening, wetende dat ik heb bijgedragen aan de veiligheid van onze gemeenschap."

Wat jouw talent ook is, er is sowieso plaats voor jou.

Ook starten bij één van de politiediensten in de provincie Antwerpen?

Solliciteer nu